>

Friday, 11 September 2015

Greek moussaka Dukan style - Μουσακάς α λα Ντουκάν

Greek mousaka Dukan style - Μουσακάς α λα Ντουκάν

Suitable for Dukan phase 2,3,4 (cruise, consolidation, stabilization)

| PV day |

Estimated time: 2 hours


Ok this is not a quick recipe but the taste compensates for your time




INGREDIENTS

• 3 eggplants
• 3 zucchinis
• 1 large ripe tomato
• a small onion
• a small leek
• salt & pepper

FOR THE MEAT LAYER
• 250gr low-fat veal minced meat
• a little bit of chopped onion
• 1 spoon of Dukan ketchup or 2 spoons of chopped tomato
• nutmeg powder
• cloves powder
• cinamon
• salt & pepper

FOR THE SAUCE ON TOP
• 1 egg
100ml of low-fat milk
• 2 spoons of low fat greek yogurt
• 1 teaspoon of oat bran
• nutmeg powder
• cloves powder
• cinamon
• salt & pepper

METHOD

Slice the eggplants and zucchinis, leave them in salted water for at least half an hour and then dry them. Preheat the oven in low to medium temperature (120 degrees). Slice the tomato, leek and onion into rolls and place all the ingredients in baking papers sprayed with olive oil. Salt and pepper and slow bake for about 45 minutes and remove from the oven when all vegetables have really soften. 

Now lets go for the meat layer. We place the onion into a non sticking pan, spray once with olive oil and add the onion to slow cook for about 3 minutes. Stir at times. When the onion is yellow, add the minced meat and continue with stiring. Set the heat to medium to strong and continue cooking for about 7-10 minutes. Add the ketcup, nutmeg powder, cloves powder, cinamon, salt & pepper and remove from heat. 

Compose the layers in a small ovenproof baking dish. First we lay the eggplants, then zucchinis, tomatoes and on top the leek and onion. Add the cooked minced meat and let's go for the sauce that has to be placed immediately on top.  

In the same non sticking pan we heat the milk, add the egg and the oat bran and stir intensively until they come to boiling point. When you reach that point lower the temperature add the spices and continue stiring for 2 more minutes. Remove from heat and add the yogurt. Place this sauce on top of the dish and bake in medium fire for 30 to 45 minutes until the sauce seems ready. Eat immediately while its warm, serves 4 portions.





ΥΛΙΚΑ


• 3 μελιτζάνες
• 3 κολοκύθια
• 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
• 1 μικρό κρεμμύδι
• μισό πράσο
• αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
• 250gr μοσχαρίσιος κιμάς χαμηλών λιπαρών
• λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
• 1 κουταλιά της σούπας Ντουκάν κέτσαπ ή 2 κουταλιές ψιλοκομμένη ντομάτα
• μοσχοκάρυδο
• γαρύφαλο
• κανέλα
• αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΤΥΠΟΥ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
• 1 αυγό
• 100ml γάλα χαμηλών λιπαρών
• 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
• 1 κουταλάκι του γλυκού πίτουρο βρώμης
• μοσχοκάρυδο
• γαρύφαλλο
• κανέλα
• αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες, τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα και τα στραγγίζουμε προσεκτικά. Preheat the oven in low to medium temperature (120 degrees). 
Κόβουμε τις ντομάτες, το πράσο και το κρεμμύδι και τα τοποθετούμε σε χαρτί ψησίματος αφού το ψεκάσουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Τώρα θα φτιάξουμε τον κιμά. Ψεκάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο, σκουπίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά να κιτρινίσει και προσθέτουμε τον κιμά. Ανεβάζουμε σε μέτρια τη φωτιά και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας για 7-10 λεπτά. Προσθέτουμε την κέτσαπ ή την ψιλοκομμένη ντομάτα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μικρό πυρίμαχο ταψάκι βάζουμε τα υλικά μας σε στρώσεις. Πρώτα τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις ντομάτες, το πράσο και το κρεμμύδι. Καλύπτουμε με τον κιμά και αρχίζουμε να φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το γάλα, το αυγό και το πίτουρο βρώμης και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμα 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές γιαούρτι, καλύπτουμε με την κρέμα τον κιμά στο ταψάκι μας και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά (220 βαθμούς) για 30-45 λεπτά μέχρι η κρέμα να ροδίσει. Η συνταγή είναι για 4 μερίδες και τρώγεται ζεστό!

2 comments: